BG ENBG
 
 
 
Начало / Приложения / Оптимизация на котли / Откриване на течове  

Откриване на течове

Изтичането на пара е основен източник на реализиране на загуби. Течовете се разрастват и често увреждат стоящите наблизо съоръжения, което води до проблеми с безопасността на заводите, ако останат незабелязани и неотчетени. Серията сензори LA са разработени за да помогнат да се предотвратят повреди в съоръженията и свързаните с тях проблеми в следствие на изтичане на пара. Те са били усъвършенствани вече повече от 30 години, за да се справят с тези проблеми.

Поради белия шум от изтичането на пара, високите честоти са силно отслабени във въздуха, но звукът, чийто честоти са точно над котела се придвижват добре по коридори между тръбите. Датчикът за въздуха в системата има обхват до 45 фута (14 м.), с отвор на изтичане 0.1 инча ( 2,5 мм ), който може да бъде удължен, когато звукът се разпространява в затворени тръбни коридори, където те обикновено се намират.

Сензорите обикновено се поставят от двете страни на един котел в изолирана кутия на ниво между два реда тръбни коридори, за да даде възможност за сравнение между абсолютните нива на шум, което прави мястото на теча сравнително лесно за откриване.

 

Откриването на течове е просто въпрос на наблюдение на нивото на звука на всеки датчик (който има филтри за шум на котела) и тенденциите в абсолютното ниво на шума, както и наблюдението на степента на промяна във времето.

Нормално фоновия шум на даден сензор би бил 70-85 децибела (dB ще се различават в различните области на котела и ще зависят от типа на котела). Течове ще генерират шум от 90db и нагоре, и ще продължават да нарастват като могат лесно да бъдат разграничени помежду сред операциите по продухване на саждите.

Сензорите на системата са проектирани да работят при екстремни температури, по-високи от 1250 С и фино настройват и приглушават шумовете от бойлера, давайки възможност те да бъдат засечени бързо и ефективно.