BG ENBG
 
 
 
Начало / Приложения / Транспортиране на насипни материали / Механично транспортиране на материали  

Механично транспортиране на материали

 

      

 

Механичните конвейери са идеални за транспортиране на прахови и насипни материали. Такива материали са традиционните съставки или продукти на процесите в производства на електрически и топлоцентрали, работещи на твърдо гориво (въглища, торф, биомаса, дървени стърготини, дървесен чипс).

Механични Конвейери

верижни конвейери

Ние предлагаме широка гама от високо-производителни верижни конвейери за транспортиране на различни видове прахове и твърди насипни материали. Тези конвейери са подходящи за транспортиране на пепел, вар и твърди горива. Важна особеност е да се поддържа ефективна скорост на материала, което осигурява висока надеждност и ефективност.   

Кованите верижни конвейери са от съществено значение при транспортиране на абразивни материали или при работа при високи температури (до 600 ° С). Кованите верижни конвейери обикновено се изработват от закалена стомана с 20% Mn и 5% Cr или закалена стомана, съдържаща 27% Mn и 5% CrB (бор стомана). В пo-специални случаи, връзките и щифтовете сe изработват от закалена неръждаема стомана или топлоустойчива стомана.

 

Има три основни типа пластинчати избутващи верижни конвейери:

Т-образните пластини са подходящ за хоризонтално движение, и се използва с тръбопроводи до 630 мм широчина.

П-образните пластини се използват за вертикално или движение под наклон при ъгъл от 90 градуса.

I-образните пластини имат два реда пластини, които се използват в широки конвейери от 500 до 1200 мм.   

 

Работни показатели и капацитет                                                  

Верижни конвейери имат работен капацитет в границите от 1 до 600 m ³ / ч Тяхната работа зависи от плътността на превозвания материал и необходимото разстояние на транспортиране. 

Винтови конвейери

Винтовите конвейери могат да се използват в енергийния сектор, при условие, че дължината на конвейера не надвишава 12 м. съществуващите транспортьори се  охлаждат, за да се намали температурата на пепелта, транспортирана от филтрите и скруберите. Винтовият конвейер се състои от пет основни елемента:  

   
                            

• Рамка
• Винтов механизъм
• Лагери и уплътнения
• Задвижващ блок
• Отвори за сервиз и инспекция.

Рамката на конвейера може да бъде U-образна или цилиндрична, в зависимост от областта на приложение. Рамките могат да бъдат изработени от въглеродна стомана, киселинно устойчива и неръждаема стомана. Връзките с останалото оборудване или процеси са изработени от същия материал. Винтовите механизми могат да бъдат изработени от въглеродна стомана, неръждаема или киселинно-устойчиви стомана. Винтовите валове имат покритие от киселинно-устойчива или неръждаема стомана като на тръбите. Въртящата се спирала е заварен върху покритието на вала.

 Трошачки за шлака 

   
                                                                                                                                  

Трошачките се използват за раздробяване на едри парчета материал.  Има два вида трошачки: роторни и ролкови трошачки. Роторните трошачки се използват за първичното раздробяване,а ролковите трошачки се използват за вторично раздробяване, след което материалът е подходящ за пневматично транспортиране. Типични материали, които са предмет на фрагментацията са - шлака,буци прах и други парчета материали, които се образуват по време на процеса. Характеристики при работа трошачки до 30 т / ч в серийно инсталацията те могат да обработват материали с парчета до 300 mm и да получите на изхода фракция на не повече от 5 х 5 мм. Ако е необходимо, могат трошачки.

Станции за разтоварване

Има два вида станции за разтоварване: със сухо или мокро устройство за разтоварване. И двете разтоварващи  системи се намират под долната част на силоз за съхранение.

 

Устройство за мокро разтоварване се използва за зареждане на насипния материал от силоза в открити камиони. Устройствата за суха обработка са предназначени за зареждане на затворени контейнери, цистерни. На дъното на силоза има  флуидизиращи панели и плъзгачи  , които улесняват разтоварването.

 

 

Накрайник за безпрахово зареждане

Накрайникът за безпрахово зареждане се използва при товарене на открити и закрити камиони, биг бегове. Скоростта на зареждане може да бъде до 100 т / ч. Направляващите конуси вътре в ръкавите са изработени от неръждаема стомана. Ръкавът се повдига и сваля лесно с въжета. Корпусът е изработена от стомана. В тръбите на рамката има устройството за премахване на праха. То е оборудван с дроселова клапа с пневматична задвижка.

 

 

Предимства на механично транспортиране:
 • Висока производителност
 • Подходящо за груб, лепкав и голям по размери материал
 • Надеждно за тежки товари
 • Подходящо за високи температури
 • Ниски разходи за поддръжка
 • Дълъг живот
 • Ниска консумация на енергия
 • Относително достъпни цени

 

Транспортни системи за насипни материали

Лентови конвейери 


Лентовите конвейери са сред най-широко използваните транспортни системи за насипни материали, поради своята простота и ниска цена на строителството. Благодарение на своята висока надеждност и лесна употреба, лентовите конвейери са основните средства за превоз на насипни материали.  

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лентовите конвейери за дълги разстояния са един от многото видове. Те се различават не само по дължината, но също така и възможността за промяна на посоката на лентата, под ъгъл нагоре или надолу, както и според дадена конфигурация на терена. До момента, най-дългата конструирана транспортна линия е около 20 км.

 

Основни технически данни:

 • Ширина 500-3200 мм
 • Максимален ъгъл от 17 до 20 градуса, в зависимост от дебита и вискозитета на транспортирания материал
 • Капацитет до 40 тона / час
 • Скорост на лентата 15 м / секунда

 

Тръбни конвейери

 

        

Конструкцията на тръбния конвейер е подобна на конвенционалния конвейер тип улей и също се  състои от задвижваща станция със задвижващ барабан, въртящ диск с връщане на барабана и обтягащи система. Те се различават по форма и конструкция от стандартната конвейерна лента. Тръбният конвейер има зона под наклон, в която горната лента е оформена като тръба, а  лентата в долната част отново преминава в оригиналната форма. Частта от конвейера, в която лентата е в тръбовидна форма, може да има хоризонтални или вертикални завои, както и тяхната пространствена комбинация.

 

Основни технически данни:

 • Тръба с диаметър от 150 до 600 мм
 • Дължина: до 10 км
 • Капацитет: до 800м3 / час                                                                                            

 

Предимствата на тръбните конвейери:

• Затворения транспортиране вътре в тръбата елиминира възможността за  разпиляване на материал, което има положително въздействие върху околната среда и екологията.

• Използването на извити конструкции елиминира нуждата от сложни транспортни системи

• Възможност за увеличаване на ъгъла на наклон на конвейера с приблизително 50% поради транспортиране на материала в затворена тръба.

Вертикални лентови конвейери

 

       

 

Идеята за транспортиране чрез този вид конвейер се базира на специална лента. Тази лента е направена от базов ремък (подобен на конвейерите тип улей), с две странични стени и пластини между тях, формирайки нещо като кофи, в които се транспортира материала. Вторият вид лента, която се използва при тези  транспортьори е джоб лента, състояща се от основен ремък снабден с джобове, в която се транспортира материала.

Тези транспортьори могат да вдигат материал вертикално на големи височини и под различен ъгъл, заемайки сравнително малко място. Те изискват много по-малко енергия и са по-безшумни в сравнение с традиционните транспортьори тип кофа.

 

Основни технически данни:

 • Ширина на лентата: от 600 до 2000 мм
 • Капацитет: 6000 т / час
 • Височина на повдигнете до 300 м